Σημαντική αλλαγή στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ!

Με μία αλλαγή στους κανονισμούς που φέρνει χαμόγελα σε αρκετά Σωματεία προτίθεται να πορευτεί τη νέα σεζόν στα πρωταθλήματά της η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τη σεζόν που μόλις τελείωσε (2014-15), στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ οι ομάδες είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι και 5 αθλητές άνω των 30 ετών στις αποστολές τους, ενώ για την Α2 και τη Β’ κατηγορία επιτρέπονται μέχρι 4 αθλητές πάνω από 30.

Για την αγωνιστική χρονιά 2015-16, το όριο ηλικίας μεγαλώνει και πηγαίνει από τα 30 στα 31 έτη και έτσι, όσοι είναι γεννημένοι από το 1984 και πιο πριν θα έχουν τα ίδια δεδομένα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, για την αποστολή μίας ομάδας η κατάσταση παραμένει ως έχει και σε περίπτωση που δηλωθούν παραπάνω από 10 αθλητές σε έναν αγώνα, τότε ο 11ος και ο 120ς θα πρέπει να μην υπερβαίνουν ηλικιακά τα 20 έτη, κάτι που ισχύει για το φύλλο αγώνας και δεν υποχρεώνει τους προπονητές να τους χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι.

Κατά τα άλλα, οι Όμιλοι σε Α1, Α2 και Β’ ΕΣΚΑΘ θα έχουν και πάλι τον ίδιο αριθμό ομάδων και η άνοδος, όπως και ο υποβιβασμός θα λαμβάνουν χώρα όπως ακριβώς έλαβαν και φέτος.

Στην Α1 ΕΣΚΑΘ οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα προκρίνονται στα πλέι-οφ με συνολικά έξι αγωνιστικές όπου θα αναδείξουν τον πρωταθλητή Θεσσαλίας που θα εξασφαλίσει και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό, οι δύο τελευταίες των ομίλων θα παίρνουν το δρόμο για την Α2, εκτός κι αν δεν υποβιβαστεί κάποιο Θεσσαλικό Σωματείο από τη Γ’ Εθνική, κάτι που θα φέρει των υποβιβασμό τριών ομάδων: της τελευταίας κάθε ομίλου και της ηττημένης του μπαράζ μεταξύ των προτελευταίων των δυο ομίλων.

Από την Α2 ΕΣΚΑΘ θα προβιβάζονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και θα υποβιβάζονται τρεις: Οι δύο ουραγοί των ομίλων και η ηττημένη του μπαράζ των προτελευταίων ομάδων των ομίλων. Όσον αφορά τη Β’ ΕΣΚΑΘ, θα προβιβάζονται απευθείας οι πρωταθλήτριες ομάδες των δύο ομίλων ενώ το τρίτο εισιτήριο για την Α2 κατηγορία θα εξασφαλίζει η νικήτρια ομάδα του μπαράζ μεταξύ των δεύτερων ομάδων στην βαθμολογία των ομίλων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το κύπελλο ΕΚΣΑΘ θα αρχίζει τη δράση του αρκετά νωρίτερα από τα πρωταθλήματα, με επικρατέστερη ημερομηνία έναρξης την 12η Σεπτεμβρίου, ενώ το πρώτο τζάμπολ στο πρωτάθλημα αναμένεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη (31/10).