Κατά πλειοψηφία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για παραχώρηση έκτασης στην Αναγέννηση

Δυόμιση ώρες αφοσιώθηκαν στη χθεσινή (26/6) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αιτήματος της Αναγέννησης Καρδίτσας για εύρεση και παραχώρηση έκτασης για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων».

Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν εντάσεις, διαφωνίες και προτάσεις τόσο από τη Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και του Ερασιτέχνη της Αναγέννησης, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Α.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Κατσίκη, φίλοι του Συλλόγου και εκπρόσωποι της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας.

Τελικά, με ψήφους 16-11 η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν αυτή που επικράτησε και η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η Περιφέρεια χωρίς όρους να χρηματοδοτήσει το Ενωσιακό γήπεδο και ο δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται οι χώροι από την Αναγέννηση αλλά και από την ΕΠΣ Καρδίτσας».

Ουσιαστικά, αυτό μεταφράζεται ως προώθηση ολοκλήρωσης των έργων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΕΠΣΚ στον Άγιο Νικόλαο και ακολούθως ΕΠΣΚ και Αναγέννηση να βρουν μια συγκαταβατική συμφωνία χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων.

Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τεχν. Υπηρεσιών & Πολεοδομίας κ. Κωνσταντίνο Ξυλωμένο, ο οποίος τόνισε ότι το αίτημα μελετήθηκε διεξοδικά και πως υπάρχει θέληση για την καλύτερη δυνατή προώθησή του, συνυπολογίζοντας την μακρόχρονη ιστορία της Αναγέννησης στον αθλητισμό και την προσφορά του στην πόλη.

Ο κ. Ξυλωμένος, ανέφερε ωστόσο πως οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να προωθηθεί μία λύση που θα εναρμονίζεται με τη νομιμότητα και το συμβόλαιο που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της ΕΠΣ Καρδίτσας το οποίο προβλέπει την παραχώρηση του χώρου των 24 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην τοπική ποδοσφαιρική Ένωση έως το 2023, προτείνοντας ως εναλλακτική επιλογή, μια έκταση 29 στρεμμάτων στην τοπική κοινότητα Παλαιοκκλησίου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε ότι οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση θα εξεταστεί για να προκριθεί η ανάλογη συνεισφορά, υπενθυμίζοντας και την παραχώρηση έκτασης 28,67 στρεμμάτων στην τοπική κοινότητα Σταυρού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Φώτη Αλεκάκου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οποιοσδήποτε χώρος βρεθεί αδιάθετος στην πόλη αλλά και στον ευρύτερο χώρο που έχει τις προδιαγραφές και να πληροί τις προϋποθέσεις, θα κάνουμε θετική εισήγηση», επαναλαμβάνοντας ότι ο χώρος πίσω στο Μουσικό Γυμνάσιο ανήκει στο δημόσιο και το γήπεδο στον Άγιο Νικόλαο που είναι παραχωρημένο στην ΕΠΣΚ και ταυτόχρονα ότι η προώθηση διαλόγου είναι αυτό που θα οδηγήσει σε λύση, δίχως αντιπαλότητες.

Ο κ. Αλεξάκος πρόσθεσε ότι «δεν είναι ορθό να πάρουμε βιαίως το γήπεδο από Σωματεία ή Ενώσεις και να το παραχωρήσουμε αλλού, επικαλούμενος λόγους σεβασμού και τη νομοθεσία, αφού ανέφερε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η δικαστική οδός θα είναι χρονοβόρα και η απόφαση σύμφωνα και με τους νομικούς θα βγει μετά το 2020.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του ΑΣ Αναγέννηση κ. Κατσίκης που αναφέρθηκε στη συναινετική διάθεση και πρόθεση συνεργασίας, προβαίνοντας σε ανάγνωση της πρότασης του Ερασιτέχνη με το υπόμνημα που λίγη ώρα νωρίτερα είχε δημοσιευθεί στο επίσημο σάιτ της ομάδας.

Ο κ. Κατσίκης τόνισε την αναγκαιότητα ενός αναπτυξιακού έργου για τις επόμενες γενιές, ενώ παραδέχτηκε ότι η μελέτη έχει πρόβλημα αλλά ότι μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Πάντως, σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου από πλευράς Περιφέρειας την οποία επιβεβαίωσε μετά από παρέμβασή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Αλεξάκος υποστήριξε πως η υπαρκτή πρόταση θα έπρεπε να κατατεθεί με συνεργασία και επικοινωνία με τον Δήμο, όπως γίνεται άλλωστε και με τα υπόλοιπα έργα στα οποία υπάρχει συνεργασία, δίχως αυτή να έλθει στην επιφάνεια από δηλώσεις στον τύπο, ενώ ανέφερε ότι για μία τέτοια κίνηση χρειάζεται συνεργασία φορέων που αφορούν το Υπουργείο την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης όπου αρχικά ο κ. Παπαλός τόνισε πως η δικαστική οδός θα μπορούσε να είναι λύση από πλευράς Δημοτικής Αρχής, προτείνοντας «να γίνει δεκτή επί της αρχής και επί της ουσίας η πρόταση της Ερασιτεχνικής Αναγέννησης και ο Δήμος να αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης εφόσον υπάρξει η δέσμευση πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο».

Ο κ. Κρανιάς υποστήριξε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στην κυριότητα του Δήμου εφόσον δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν ο κ. Μιχαλάκης, ο κ. Λέμας και η κ. Τσιρέπα που έθεσε ερώτηση σχετικά με τους όρους του συμβολαίου και την πρόοδο των έργων. Τέλος, ο κ. Σχορετσανίτης τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας της συμφωνίας, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το έργο προς όφελος των δημοτών.

Θέση για το ζήτημα της παραχώρησης έκτασης πήρε και η ΕΠΣ Καρδίτσας δια μέσου του εκπροσώπου της κ. Πέτρου Παπαδάκου. Ο κ. Παπαδάκος ανέφερε χαρακτηριστικά «πως οι εγκαταστάσεις είναι κατά 90% έτοιμες και το μόνο που λείπει είναι το γήπεδο 11Χ11», συμπληρώνοντας «πως δεχόμαστε να γίνει το γήπεδο και η Αναγέννηση να έχει προνομιακή μεταχείριση στην χρήση του». Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τοπικής Ένωσης συνέχισε λέγοντας ότι στα χέρια της ΕΠΣΚ δεν ήρθε ποτέ κάποιο επίσημο αίτημα για το συγκεκριμένο χώρο και επισήμανε πως οποιαδήποτε απόφαση της Ένωσης έρχεται μέσα από Συμβούλιο.

Συμπληρωματικά ο Α.Σ. Αναγέννηση μέσω του κ. Κατσίκη ανέφερε πως αρμόδια για να βρει λύση και να εξετάσει την πρόταση είναι η Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας πως εκείνη είναι που πρέπει να έρθει σε επαφή με την ΕΠΣΚ, ενώ σε αυτό το σημείο ο κ. Αλεξάκος τόνισε ότι η Αναγέννηση είναι μέλος της τοπικής Ένωσης και θα πρέπει από κοινού να βρεθεί μία συναινετική φόρμουλα.

Στο Στάδιο της ψηφοφορίας πέρασαν οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και αυτή του κ. Παπαλού ως πρόταση της αντιπολίτευσης και τελικά επικράτησε αυτή της πλειοψηφίας, που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους παρευρισκόμενους φιλάθλους της Αναγέννησης.