Επιστολή του Βασιλειάδη στη Super League: «Η πολιτεία δεν στηρίζει άλλο μοντέλο»

Με επιστολή του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στη Super League, ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα άλλο μοντέλο, πέρα των 12 ομάδων.

Μάλιστα, τόνισε ότι εφόσον γίνει αποδεκτό το μοντέλο που πρότεινε, θα υπάρξει πενταετές συμβόλαιο με σύμπραξη της ΕΡΤ με τη NOVA.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων και κατανοώντας την κρισιμότητα των στιγμών, σας αναφέρω τα εξής:

Η πρόταση η σας έγινε είχε ως σκοπό την οικονομική εξυγίανση και την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοπιστίας, τόσο μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού σας, όσο και μεταξύ του συνεταιρισμού της αθλητικής κοινωνίας.

Περιελάμβανε ένα μίνιμουμ κανόνων (πραγματικά ελάχιστων σε σχέση με αυτούς που εσείς οι ίδιοι και με δίκη σας πρωτοβουλία θα έπρεπε ήδη να έχετε θέσει), οι οποίοι αφενός θα έδιναν από την πλευράς σας το στίγμα της αλλαγής, αφετέρου θα δημιουργούσαν κλίμα οικονομικής ασφάλειας και υγιούς ανταγωνισμού. Ένα ασφαλές λιμάνι για 24 επαγγελματικές ομάδες για μια 5ετία, διάστημα ικανό ώστε το ίδιο το ποδόσφαιρο να δημιουργήσει τις συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, οι οποίες θα το βγάλουν μια και καλή από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Ένα ασφαλές λιμάνι με πλαίσιο που σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές των διεθνών συνομοσπονδιών (για ΚΕΔ κτλ.) με την αρωγή της Πολιτείας (VAR) θα έδιωχναν τις γκρίζες λογικές των «koriopolis», «παράγκας» και τόσων άλλων που έριχναν βαριές σκιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο (ανεξάρτητα από το αν ίσχυαν ή όχι – ας μην ανοίξουμε εδώ μια κυκλική αντιπαράθεση που δεν βοηθά στην εξέλιξη των πραγμάτων και την λήψη αποφάσεων – και οδήγησαν το πρωτάθλημα σε πλήρη απαξίωση).

Την ίδια στιγμή, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, το ελληνικό πρωτάθλημα σε νέα μορφή και με νέα δομή θα έμπαινε ξανά δωρεάν στα σπίτια όλων των Ελλήνων, αλλά και του ελληνισμού της διασποράς.

Με την πρόσφατη απόφαση σας και την πρότασή σας προς εμάς, μολονότι καταδεικνύετε η βούληση για τις θεσμικές παρεμβάσεις (οι οποίες επουδενί δεν πρέπει να παραμείνουν μόνο αυτές), μολαταύτα δεν απαντάτε στα οικονομικά προβλήματα και τη δημιουργία του ισοβαρούς οικονομικού τοπίου. Η ύπαρξη περισσοτέρων των 12 ομάδων απαιτεί είτε περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν, είτε απομείωση εγγυημένων τηλεοπτικών εσόδων, γεγονός που θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά της πρότασης, καθιστώντας της επί της ουσίας ατελέσφορη.

Με ειλικρινή αγωνία, σας καλώ να σκεφτείτε με γνώμονα το μακροπρόθεσμο καλό του ποδοσφαίρου και όχι με την πρόσκαιρη και σε θολό και εξαρτημένο περιβάλλον επιβίωση.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και σε συνεργασία τόσο με την ΕΠΟ, όσο και με την UEFA, να δώσουμε την αναγκαία χείρα βοηθείας για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, ως ανάχωμα στη βία, ως και να προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί σας και κατόπιν αποφάσεών σας σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.

Σας καλώ να κοιτάξουμε το παρόν κατάματα και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Ένα μέλλον με οικονομική ασφάλεια που θα φέρει ανάπτυξη, με ασφαλείς υποδομές, για να επστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, χωρίς σκιές, για να επανέλθει η χαρά και η διασκέδαση.

Αφού λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας, ξανασκεφτείτε αν θα πρέπει να κάνετε επιλογές που θα επιφέρουν μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, αλλά θα στερούν την όποια προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, προφανώς εσείς έχετε ένα διαφορετικό μοντέλο στο μυαλό σας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε. Μακάρι να δικαιωθείτε εσείς. Ειλικρινώς! Σε κάθε άλλη περίπτωση καλή τύχη και καλό καλοκαίρι».