Ανδρέας Λάππας: «Η Συμβολή της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία»

«Κάθε πρωί στην Αφρική, μία γαζέλα ξυπνάει. Ξέρει πως πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από το ταχύτερο λιοντάρι, αλλιώς θα σκοτωθεί. Κάθε πρωί στην Αφρική, ένα λιοντάρι ξυπνάει. Ξέρει πως πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από την πιο αργή γαζέλα, αλλιώς θα λιμοκτονήσει. Δεν έχει σημασία αν είσαι λιοντάρι ή γαζέλα. Όταν ο ήλιος ανατέλλει, καλύτερα θα είναι να τρέχεις»

Άρθρο του Ανδρέα Λάππα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής ΓΕΛ Σκοπέλου, Προπονητή Ακαδημιών Ποδοσφαίρου – Καλαθοσφαίρισης Α.Ο. Σκοπέλου, Φοιτητή τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλίας

Οι άνθρωποι σε όλη την διάρκεια της ιστορικής τους πορείας στη γη αναζητούσαν και αναζητούν τρόπους, ουσίες, φάρμακα, τροφές, μαγικά κόλπα που θα τους χαρίζουν υγεία, νιάτα, ομορφιά, σωματική και ψυχική αναζωογόνηση.

Η επιστήμη προσπαθεί να βρει τρόπους πρόληψης και θεραπείας των παθήσεων και τρόπους διατήρησης της νεότητας.

Όλοι όμως οι τρόποι και τα φάρμακα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα, έχουν παρενέργειες, κοστίζουν πολύ και το σημαντικότερο σταματά η δράση τους μόλις σταματήσουμε να τα παίρνουμε. Ο μόνος τρόπος που έχει σίγουρα αποτελέσματα ,δεν έχει παρενέργειες, κοστίζει λίγο η και καθόλου, προλαμβάνει και θεραπεύει, ωφελεί σωματικά αλλά σε μεγάλο βαθμό και ψυχολογικά και ψυχικά τον άνθρωπο, είναι ο αθλητισμός και η άσκηση.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η φυσική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα έχουν σημαντική συμβολή και αξία στην πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της υπέρτασης, πολλών μορφών καρκίνου, της κατάθλιψης και του άγχους. Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να ενσωματώσουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητά μας μικρές αλλά εγκαταλελειμμένες πια δυστυχώς, φυσικές δραστηριότητες του πρόσφατου παρελθόντος.

Έτσι η κάλυψη μικρών και μεσαίων αποστάσεων με τα πόδια, η εγκατάλειψη του ανελκυστήρα, η υιοθέτηση του βραδινού περιπάτου μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, η ενασχόληση με τον κήπο, η ποδηλασία, το κολύμπι, είναι μερικές από τις φυσικές δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας ως πρώτα βήματα στην προσπάθειά μας να ξαναβρούμε την ξεχασμένη και χαμένη μας φυσική δραστηριότητα, τη συνυφασμένη με την βιοψυχική μας υπόσταση ως ανθρωπίνων όντων. Πού όμως έγκειται η ευεργετική επίδραση της άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας και γιατί θεωρείται τόσο απαραίτητη για την ψυχοσωματική μας ευεξία;

Ένα σωστό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των άλλων ασθενειών δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην δίαιτα και τον περιορισμό των θερμίδων. Πρέπει να συνδυάζεται και με την εκτέλεση σωματικής άσκησης που συμβάλλει στην αυξημένη θερμιδική κατανάλωση. Με την δίαιτα –και μόνον μ’αυτή- ο ανθρώπινος οργανισμός αφυδατώνεται ,χάνει βέβαια λίπος αλλά χάνει ταυτόχρονα και μυϊκή μάζα. Η μείωση της μυϊκής μάζας επιφέρει και μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Αναδύεται ανάγλυφη η ανάγκη για λογικές, ήπιες αρχικά και βαθμιαία αυστηρότερες δίαιτες συν τω χρόνω, που πρέπει να συνοδεύονται από λογική επίσης σωματική άσκηση, με βαθμιαία αύξηση της έντασης και διάρκειας της.

Τα επιστημονικώς ορθά προγράμματα αδυνατίσματος που πρέπει να συνιστώνται από τους ειδικούς στον τομέα αυτό επαγγελματίες, ποτέ σχεδόν δεν στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην δίαιτα. Από το ευρύ φάσμα των ειδών της σωματικής άσκησης επιλέγουμε εκείνα που χαρακτηρίζονται από κινητοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σωματικής επιφάνειας και άρα μάζας.

Αποτελεσματικότερη θεωρείται η άσκηση που αφορά την κινητοποίηση ολόκληρου του σώματος ,των μυών και του καρδιαγγειακού συστήματος, δηλ . η αερόβια άσκηση.

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και την επιμήκυνση της μακροβιότητας.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το κάπως γρήγορο κι έντονο βάδισμα, το ελαφρό και μέτριο τρέξιμο,την ποδηλασία, το κολύμπι, χωρίς να εξαιρούνται οι λαοφιλείς αθλοπαιδειές, όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση και το χαντμπόλ που έχουν το πλεονέκτημα να παρέχουν ένα πληρέστερο αίσθημα ψυχοσωματικής ευεξίας και ταυτόχρονη άσκηση του μυαλού.

Αν η άσκηση ευεργετεί το κορμί μπορεί να κάνει θαύματα για το πνεύμα και την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου.

Σε όλες τις μελέτες που έγιναν πάνω σε αυτό το θέμα βρέθηκε μια καθορισμένη σχέση μεταξύ της καλής φυσικής κατάστασης και της πνευματικής διέγερσης της συναισθηματικής σταθερότητας της ακαδημαϊκής επίδοσης των μαθητών και της αυτοπεποίθησης.

Για να συμπεράνουμε, η επίδραση της άσκησης είναι ένα «κέρας αφθονίας», γεμάτο από υγιεινά πράγματα για το κορμί μας και μια δόση ηρεμίας για την ψυχή μας.

Και να έχουμε σαν σύνθημα στη ζωή μας ότι ο αθλητισμός δεν δίνει μόνο χρόνια στη ζωή αλλά το σημαντικότερο ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ