Αναγέννηση και «ΡΟΜΑ χωρίς σύνορα» λένε ΟΧΙ στον ρατσισμό!

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού στέλνουν Αναγέννηση και Μικτή ομάδα ποδοσφαιριστών από τους οικισμούς Ρομά Καρδίτσας και Σοφάδων με τη διεξαγωγή του φιλικής αντιρατσιστικής αναμέτρησης αύριο Τρίτη (21/3) στις 13:00, στο Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Μ.Κ.Ο. «ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», και της ΠΑΕ Αναγέννηση στο πλαίσιο της «Παγκόσμια Ημέρας κατά του Ρατσισμού» και στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Ρομά της Α.Ο. Μαυραϊκής Σοφάδων.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, του Υπ.Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περ. Ενότητα Καρδίτσας, των Δήμων Καρδίτσας και Σοφάδων, της ΑΝ.ΚΑ. και του Europe direct Καρδίτσας, της Ε.Π.Σ.Κ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά.

Η αναμέτρηση θα έχει διάρκεια 60 λεπτών (δύο μισάωρα ημίχρονα) και διατηρεί χαρακτήρα μακριά από σκοπιμότητες, αποσκοπώντας στη διάδοση του αθλητικού ιδεώδους της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και της ενότητας που το ποδόσφαιρο μπορεί να προσδώσει στην ανθρωπότητα.

Στα πλαίσια της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (20/3) συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Ρομά Χωρίς Σύνορα» κ. Παναγιώτης Χαρίτος, ο Γενικός της Γραμματέας κ. Νίκος Καμπέρης και ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Αναγέννηση κ. Κώστας Ραχαβέλιας.

Το λόγο αρχικά πήρε ο κ. Νίκος Καμπέρης που ανέφερε: «Ο βασικός σκοπός και στόχος της οργάνωσής μας είναι η εκπαίδευση, η στέγαση, η απασχόληση και η υγεία των μελών της κοινότητας Ρομά. Στο πλαίσιο  της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού η οργάνωσή μας διοργανώνει φιλικό αγώνα με την Αναγέννηση Καρδίτσας για να στείλουμε ένα μήνυμα κατά  του ρατσισμού σε όλους τους πολίτες της περιοχής μας».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ραχαβέλιας υπογράμμισε: «Ως Αναγέννηση Καρδίτσας δε θα μπορούσαμε να πούμε όχι σε μία τέτοια εκδήλωση. Είναι τιμή και υποχρεώσή μας, από τον Πρόεδρο, τα αγωνιστικά τμήματα και όλα τα μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν στον αγώνα της 21ης Μαρτίου, τη στιγμή που η ιστορία δείχνει ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας σε αυτά τα ζητήματα. Γι’αυτό το λόχο με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση και μάλιστα παραμονή ενός κρίσιμου και μεγάλου αγώνα της ομάδας μας στη Football League κόντρα στον Αιγινιακό. Ωστόσο όλοι οι ποδοσφαιριστές, όλοι μας θα είμαστε εκεί και το βασικότερο είναι να στείλουμε μήνυμα ευαισθητοποίησης και να προστατέψουμε όλα τα πιθανά θύματα αυτών των αντιλήψεων στη σύγχρονη εποχή».

Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτης Χαρίτος, αφού αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της οργάνωσης που υπηρετεί αρκέστηκε στο αναφέρει ότι η αυριανή εκδήλωση αποτελεί ένα «Ηχηρό μήνυμα κατά  του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά»

 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας

Η τοποθέτηση της Αναγέννησης και η πρόσκληση στον κόσμο

«Η Τρίτη 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και η Αναγέννηση ευαισθητοποιημένη πάντα ως μεγάλος αθλητικός οργανισμός σε κοινωνικά ζητήματα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και θα πάρει μέρος σ’ ενα συμβολικό φιλικό παιχνίδι με μια μικτή ομάδα ποδοσφαιριστών απο τους οικισμούς Ρομά Καρδίτσας και Σοφάδων…

Το παιχνίδι γίνεται στα πλαίσια εκδηλώσεων απο την Μ.Κ.Ο ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ με ώρα έναρξης τη 1 το μεσημέρι στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τον κόσμο…».