Αγωγή-μαμούθ της Football League στη Σούπερ Λίγκα!

Υποσχέσεις και νομοθετικές δεσμεύσεις, που καταπατήθηκαν… Η Σούπερ Λίγκα ως διοικητικός φορέας της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας ιδρύθηκε το 2006 με συνέπεια να διαλύσει τη μέχρι τότε ενιαία και πανίσχυρη ΕΠΑΕ. Ο συνεταιρισμός των ομάδων της Α’ Εθνικής, ωστόσο, ανέλαβε μια σειρά υποχρεώσεων οικονομικής φύσεως στην Ένωση Β’ Εθνικής, που προέκυψε μετά το σχηματισμό της Σούπερ Λίγκας. Ο λόγος για ρητή βοήθεια προς τη δεύτερη κατηγορία για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα λειτουργικά έξοδα των ΠΑΕ, που μετέχουν σε αυτήν… Από τότε όμως και παρά το γεγονός ότι υπήρχε ρητή διάταξη και σε νόμο μόνο τρεις φορές δόθηκαν χρήματα από τους «μεγάλους» στους «μικρούς» (επί προεδρίας Γιάννη Βαρδινογιάννη την πρώτη σεζόν και Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Μώραλη αργότερα)…

Όλα τα άλλα χρόνια μόνο λόγια με την κατάσταση να γίνεται ακόμα χειρότερη την τελευταία διετία.

Έτσι, η Ένωση Β’ Εθνικής δεν άντεξε πλέον την -επί της ουσίας- κοροϊδία και κατέθεσε την Παρασκευή (8/6) αγωγή κατά της Σούπερ Λίγκας διεκδικώντας συνολικά 16.825.000 ευρώ!

Πόσο, που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις της διοργανώτριας της μεγάλης κατηγορίας από τη σεζόν 2009-10 με τις ελάχιστες εξαιρέσεις, που προαναφέραμε. Κατά Μέσο όρο ετησίως το ποσό είναι κοντά στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Β’ Εθνικής καλείται να πληρώσει ακόμα και τώρα χρήματα από πρόστιμα στην Εφορία από χρέη, που είχε δημιουργήσει η πρώην ΕΠΑΕ προ του 2006 και για τα οποία είχαν δεσμευτεί ότι θα τα αποπλήρωναν οι της Σούπερ Λίγκας… Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι κάποια στιγμή η Ένωση Β’ Εθνικής πήρε δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, το οποίο θα πληρωνόταν από τη Σούπερ Λίγκα για τα χρήματα, που θα έδινε ο συνεταιρισμός των «μεγάλων» και στο τέλος ο διοικητικός φορέας της δεύτερης κατηγορίας έφτασε στο σημείο να είναι και χρεωμένος με 2 εκατ. ευρώ όταν μπήκαν οι εκκαθαριστές της Αγροτικής φτάνοντας στο σημείο να στείλουν κατασχετήρια μέχρι και για τα γραφεία της Ένωσης Β’ Εθνικής!

Η κατάσταση, λοιπόν, είχε φτάσει στο μη περαιτέρω, ο πρόεδρος της δεύτερης κατηγορίας Λεωνίδας Λεουτσάκος είχε εξουσιοδοτηθεί απ’ όλες τις ΠΑΕ να προχωρήσει σε δικαστικό αγώνα εναντίον της Σούπερ Λίγκας και έτσι η αγωγή-βόμβα κατατέθηκε, αφού τόσο ο ομόλογος του Γιώργος Στράτος όσο και ο γενικός διευθυντής της «μεγάλης» κατηγορίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, απλά προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο χωρίς να δίνουν λύση στο δίκαιο αίτημα των «μικρών».

Το δε επόμενο δικατσικό επεισόδιο είναι η αρχική απάντηση της Σούπερ Λίγκας επί της αγωγής της Ένωσης της Β’ Εθνικής εντός προθεσμίας 100 ημερών, ενώ σύντομα η δεύτερη κατηγορία θα κάνει χρήση του δικαιώματος της με τις λεγόμενης κλειστές ώρες, που προβλέπονται από την ΟΥΕΦΑ διεκδικώντας ό,τι της αναλογή από τη Σούπερ Λίγκα.